Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Recept, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee