Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins