Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof