Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten