Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis