Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers