Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek