Jaarlijks wordt op de 1e woensdag in augustus de Eper Bijenmarkt georganiseerd. In 2016 zal op 3 augustus de Bijen- en honingmarkt voor de 64e keer worden gehouden. In het verleden was de Bijenmarkt vooral gericht op de verkoop van bijenvolken. En hoewel er vaak wel enkele volken te koop worden aangeboden, is door nieuwe manieren van communicatie die de afgelopen decennia hun intrede hebben gedaan het woord Bijenmarkt als verkooppunt van bijenvolken niet meer helemaal correct.

Voorbije jaren

Vroeger was de Bijenmarkt juist een uitgelezen mogelijkheid om volken te verhandelen tussen imkers. De één had er te veel, en de ander wilde graag uitbreiden met de aankoop van extra volken. De markt begon dan ook al ’s ochtends vroeg, want vroeg in de ochtend is het nog niet warm en dat voorkomt dat de bijen die in de kast moeten blijven last krijgen van de hitte, niet alleen door het weer, maar ook door de warmte die de bijen zelf produceren. Daarom is tegenwoordig sprake van de Bijen- en honingmarkt. Imkers bieden hun honing aan: de professionele imkers met hun veelheid aan honingsoorten en imkerartikelen en de imkers van de Bijenhouders Vereniging “de Imme” uit Epe met hun eigen honing.Bovendien is Bijenmarkt voor de imkers van Epe en omgeving een mooi moment om elkaar te ontmoeten en in een gezellige sfeer bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen over hoe het met de bijen gaat. Dat was van oudsher al zo, en dit is nog steeds het geval.

Bij-leren

Juist omdat de honingbij in de belangstelling staat van een breed publiek, is de Bijenmarkt ook een uitgelezen moment om educatie te geven over het leven van de bij en het imkeren. De fascinerende wereld van de honingbij roept bij de bezoekers van de markt vragen op en de imkers en vrijwilligers van de Bijenhouders Vereniging “De Imme” willen graag hun kennis delen met de bezoekers van de markt, jong en oud. En er is meer te beleven: kinderen kunnen als bijtje geschminkt worden, meedoen aan de bijenkwizz of kaarsen rollen. Op de markt is ook informatie over drachtplanten voor bijen en de bijen-kijkkast, waardoor het leven in de bijenkast zichtbaar wordt.

De Bijenmarkt in Epe, is elk jaar weer BIJzonder de moeite waard.

Categories:: Epe Ambachten Dieren Augustus Evenementen Markten Keuze van de redactie

Meer verhalen

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak