Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene