Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters