Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak