Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen