Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak