Ongel is de ouderwetse naam voor gesmolten rundvet. Het was de voorganger van een blok frituurvet dat we tegenwoordig nog wel gebruiken. Het verse vet dat na het slachten van een rund overbleef, werd eerst rauw, net als het varkensvet, fijngehakt en onder toevoeging van behoorlijk wat zout, uitgebakken en daarna gezeefd waarna men het liet afkoelen. De kaantjes gingen vervolgens warm op het brood met wat zout. De dikke plak die door het afkoelen op de bodem van de pan ontstond, werd even warm gemaakt zodat hij gemakkelijk uit de pan geklopt kon worden.

De ongel werd bewaard op een kruishout (twee kruislings vastgemaakte planken) die in de wieme hingen. Na het slachten van een rund waren er vaak wel vier stevig gevulde kruishouten. Zo was er de hele winter door vet voor de stamppot of om in te bakken. Niet zelden kwam het voor dat het vet bovenin de warme wieme op het laatst heel sterk ging smaken en ruiken. Niet echt lekker, maar weggooien was er niet bij.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich