Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post