Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes