Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo