Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman