Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen