Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters