Sinds 1 oktober 1975 kent Vorden een menvereniging met de naam: In de Reep'n Vorden en omgeving. De vereniging is opgericht in een periode waarin hernieuwde belangstelling kwam voor het aangespannen rijden met paard/pony en authentieke rijtuigen. De naoorlogse industrialisatie heeft aanvankelijk het paard als trekdier op de achtergrond geplaatst. Hierdoor was er ook nauwelijks nog belangstelling voor rijtuigen en koetsen. Juist eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men tot het besef dat er wel erg veel verloren was gegaan en het zinvol was om het restant aan rijtuigen veilig te stellen.

Ook in Vorden waren er een aantal mensen die vonden dat er in groepsverband weer ritten georganiseerd moesten worden om op deze wijze de aanspanningen rijdend te kunnen tonen.

De wijze waarop het aangespannen rijden beoefend werd, is in de loop van de jaren binnen de vereniging aan veranderingen onderhevig is geweest. Andere types van paarden, andere systemen van mennen, andere denkbeelden over rijtuigen en andere ontwikkelingen binnen de mensport hebben allen bijgedragen tot een vereniging die constant in beweging is.

De Kastelenrit met authentieke rijtuigen welke jaarlijks door onze vereniging op de 2e zondag in augustus wordt georganiseerd geniet grote landelijke bekendheid.

Op 10 augustus van dit jaar hebben we de 38e kastelenrit gehouden. Een spannende editie omdat er voor het eerst in jaren niet wordt teruggekeerd naar de kasteelweide in Vorden. Zullen alle vooraf bedachte activiteiten goed gaan? Klopte het logistieke schema van lunchpakketten, dranken en vrijwilligers? Ja dus. Het was een zeer geslaagde editie. Rond de 60 aanspanningen genoten van het prachtige weer, het mooie landschap en het enthousiaste publiek.

De stoet, met voorop onze voorzitter met de publiekswinnaars van vorig jaar op het rijtuig, trok van de Kasteelweide in Vorden via Den Bramel en Het Enzerinck naar de sherrystop bij de Wildenborch. Vanaf daar werd er via De Wiersse naar Kasteel Ruurlo gereden voor de lunch. Langs de ochtendroute was er zeer veel publiek; ook in Ruurlo was de opkomst groot. Na de lunch reden alle rijtuigen via Het Onstein en Kiefstkamp richting de middagstop langs de Waarlerweg alwaar men zich opstelde voor het defilé door Vorden.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Toertocht Vorden Augustus

Meer verhalen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo