Welk jaar het was kan ik me niet herinneren, maar ineens kwamen meisjes in de klas met hun poesiealbums op de proppen. Dat poesie voor poëzie stond had ik toen nog niet in de gaten.

Ik was niet de eerste jongen in de klas die zo’n albumpje toegeschoven kreeg, maar ontkwam er uiteindelijk toch niet aan.
Met het albumpje - als ware het mijn ziel - onder de arm keerde ik na school huiswaarts, mij afvragend wat ik in vredesnaam in zo’n ding moest schrijven. Gelukkig heb je dan je moeder achter de hand, maar tot mijn schrik wist zij mij ook niet direct te helpen. Ze had wel een goed idee: “Ga maar even bij mevrouw De Jong vragen.”

Mevrouw De Jong had in Nederlands-Indië had gewoond. Na een zwaar verblijf in een Japans interneringskamp was ze naar Nederland gekomen.
Gelukkig haalde zij haar eigen poëziealbum tevoorschijn en liet mij diverse gedichtjes zien, waaronder het exemplaar dat ik heb gekozen omdat ik het wel mooi vond. Als ik mij goed herinner was dat gedichtje in het Jappenkamp in haar album geschreven.

Het betreffende gedichtje heb ik in al de albumpjes geschreven die ik van klasgenootjes, mijn zusje en nichtjes toegeschoven heb gekregen. Het geheel werd opgefleurd door het plakken van de bekende poezieplaatjes.

Het schrijven in poëziealbums was op zich van korte duur, maar keerde terug toen we zelf kinderen kregen. Voor het album van mijn dochter verzon ik zelf een gedichtje, maar onze nichtjes kregen het aloude gedichtje in hun album. Het geheel probeerde ik op te fleuren met een bijpassend tekeningetje, hetgeen ik toch wat persoonlijker vond dan zo’n poezieplaatje.
Ons oudste nichtje heeft mij een foto van haar gedichtje gestuurd; een stille getuige van het feit dat het korte tekstje niet volledig tekstvast in mijn geheugen gegrift stond. Laat ik het de vrijheid van de schrijver noemen, die er uiteindelijk van heeft gemaakt:

Er staat een heel klein bloempje
verborgen tussen het riet.
Het riep wel duizend malen:
“Toe, vergeet mij niet.”

Categories:: Poëzie Apeldoorn

Meer verhalen

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld