Maandag 11 januari 2016 rijdt de paardentram door een deel van de Achterhoek. Presentatrice Renate Schutte gaat op bezoek in Laren. Daar staat een bijzondere boerderij waar de rituelen van vroeger letterlijk nog in de eikenhouten gebinten gekerft staan. Wij zien de gebinten nu als een museumstuk en het zou niet in ons opkomen om ze te beschadigen maar vroeger tijdens een bruiloft-ceremonie sloeg men met een bijl in de gebinten en wie de diepste sporen kon achterlaten was de winnaar. 

De paardentram staat deze aflevering in Ruurlo aan de Batsdijk. De boerderij is al bijna 100 jaar in handen van de familie Uenk. De boerderij heet De Geck met ck...waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Uit 1700 zijn wel kaarten teruggevonden met de benaming Geckskamp...maar misschien weet u het, laat het ons dan weten...

Presentatrice Renate Schutte stopt nog even bij Boerderijmuseum Lebbenbrugge waar ze 'tegen de lamp aanloopt'. Op deze locatie is het publiek zaterdag 16 januari welkom. Er zijn dan talloze activiteiten, waaronder een deel van de tradities/gebruiken uit onze uitzending.

U zult misschien denken..'daar kraait geen haan naar....' Toch wel en dat is ook zeker de bedoeling bij de hanenkraaiwedstrijd in Neede. Elk jaar organiseert de NPV-Neede medio oktober een hanenkraai wedstrijd. In tegenstelling tot wat de naam ‘wedstrijd’ doet vermoeden, is dit vooral een ludiek en gezellig evenement. De eigenaren van de hanen praten weer even gezellig bij. De spelregels zijn vrij simpel. Er zitten tien hanen op een rij in een wedstrijdkooi met gaas. Circa 5 meter voor de hanen zit de jury. Elk jurylid houdt twee hanen in de gaten. Voor elke kraai pakt het jurylid een erwt en doet dit in het bekertje van de haan. De haan met uiteindelijk de meeste erwten in de beker heeft gewonnen.

Bij de hanenkraaikampioenschappen in Vaassen kraaiden de hanen vaker dan in de wagen vol verhalen.

Beeld: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

De zanger Jan Ottink uit Lochem zingt het prachtige nummer “Begraaf mien in mien overal”, een lied over identiteit en hoe je gevormd wordt door waar je vandaan komt.

Appen of neugers?

Met een app je gasten uitnodigen voor je bruiloft? Dat is van deze tijd, 'save the date'. In Rietmolen gingen de 'neugers' voor het bruidspaar de buurt in om hen uit te nodigen voor de ceremonie. Hoe dat precies gaat ziet u in de uitzending.

Webbingvlechten, voor Kees Mijnsbergen een passie die hij op latere leeftijd ontdekt heeft. Voor hem is het geen monnikenwerk, hij vergeet tijd en ruimte tijdens het vlechten en daardoor ontstaan de mooiste dingen. 

Paardentram, solex of de Volkswagenkever? Voor Ton Hissink is het het de kever, hij heeft al 41 jaar zijn hart verloren aan de kevercross en crosste zichzelf naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Video
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen