Maandag 11 januari 2016 rijdt de paardentram door een deel van de Achterhoek. Presentatrice Renate Schutte gaat op bezoek in Laren. Daar staat een bijzondere boerderij waar de rituelen van vroeger letterlijk nog in de eikenhouten gebinten gekerft staan. Wij zien de gebinten nu als een museumstuk en het zou niet in ons opkomen om ze te beschadigen maar vroeger tijdens een bruiloft-ceremonie sloeg men met een bijl in de gebinten en wie de diepste sporen kon achterlaten was de winnaar. 

De paardentram staat deze aflevering in Ruurlo aan de Batsdijk. De boerderij is al bijna 100 jaar in handen van de familie Uenk. De boerderij heet De Geck met ck...waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Uit 1700 zijn wel kaarten teruggevonden met de benaming Geckskamp...maar misschien weet u het, laat het ons dan weten...

Presentatrice Renate Schutte stopt nog even bij Boerderijmuseum Lebbenbrugge waar ze 'tegen de lamp aanloopt'. Op deze locatie is het publiek zaterdag 16 januari welkom. Er zijn dan talloze activiteiten, waaronder een deel van de tradities/gebruiken uit onze uitzending.

U zult misschien denken..'daar kraait geen haan naar....' Toch wel en dat is ook zeker de bedoeling bij de hanenkraaiwedstrijd in Neede. Elk jaar organiseert de NPV-Neede medio oktober een hanenkraai wedstrijd. In tegenstelling tot wat de naam ‘wedstrijd’ doet vermoeden, is dit vooral een ludiek en gezellig evenement. De eigenaren van de hanen praten weer even gezellig bij. De spelregels zijn vrij simpel. Er zitten tien hanen op een rij in een wedstrijdkooi met gaas. Circa 5 meter voor de hanen zit de jury. Elk jurylid houdt twee hanen in de gaten. Voor elke kraai pakt het jurylid een erwt en doet dit in het bekertje van de haan. De haan met uiteindelijk de meeste erwten in de beker heeft gewonnen.

Bij de hanenkraaikampioenschappen in Vaassen kraaiden de hanen vaker dan in de wagen vol verhalen.

Beeld: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

De zanger Jan Ottink uit Lochem zingt het prachtige nummer “Begraaf mien in mien overal”, een lied over identiteit en hoe je gevormd wordt door waar je vandaan komt.

Appen of neugers?

Met een app je gasten uitnodigen voor je bruiloft? Dat is van deze tijd, 'save the date'. In Rietmolen gingen de 'neugers' voor het bruidspaar de buurt in om hen uit te nodigen voor de ceremonie. Hoe dat precies gaat ziet u in de uitzending.

Webbingvlechten, voor Kees Mijnsbergen een passie die hij op latere leeftijd ontdekt heeft. Voor hem is het geen monnikenwerk, hij vergeet tijd en ruimte tijdens het vlechten en daardoor ontstaan de mooiste dingen. 

Paardentram, solex of de Volkswagenkever? Voor Ton Hissink is het het de kever, hij heeft al 41 jaar zijn hart verloren aan de kevercross en crosste zichzelf naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Video
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak