Maandag 11 januari 2016 rijdt de paardentram door een deel van de Achterhoek. Presentatrice Renate Schutte gaat op bezoek in Laren. Daar staat een bijzondere boerderij waar de rituelen van vroeger letterlijk nog in de eikenhouten gebinten gekerft staan. Wij zien de gebinten nu als een museumstuk en het zou niet in ons opkomen om ze te beschadigen maar vroeger tijdens een bruiloft-ceremonie sloeg men met een bijl in de gebinten en wie de diepste sporen kon achterlaten was de winnaar. 

De paardentram staat deze aflevering in Ruurlo aan de Batsdijk. De boerderij is al bijna 100 jaar in handen van de familie Uenk. De boerderij heet De Geck met ck...waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Uit 1700 zijn wel kaarten teruggevonden met de benaming Geckskamp...maar misschien weet u het, laat het ons dan weten...

Presentatrice Renate Schutte stopt nog even bij Boerderijmuseum Lebbenbrugge waar ze 'tegen de lamp aanloopt'. Op deze locatie is het publiek zaterdag 16 januari welkom. Er zijn dan talloze activiteiten, waaronder een deel van de tradities/gebruiken uit onze uitzending.

U zult misschien denken..'daar kraait geen haan naar....' Toch wel en dat is ook zeker de bedoeling bij de hanenkraaiwedstrijd in Neede. Elk jaar organiseert de NPV-Neede medio oktober een hanenkraai wedstrijd. In tegenstelling tot wat de naam ‘wedstrijd’ doet vermoeden, is dit vooral een ludiek en gezellig evenement. De eigenaren van de hanen praten weer even gezellig bij. De spelregels zijn vrij simpel. Er zitten tien hanen op een rij in een wedstrijdkooi met gaas. Circa 5 meter voor de hanen zit de jury. Elk jurylid houdt twee hanen in de gaten. Voor elke kraai pakt het jurylid een erwt en doet dit in het bekertje van de haan. De haan met uiteindelijk de meeste erwten in de beker heeft gewonnen.

Bij de hanenkraaikampioenschappen in Vaassen kraaiden de hanen vaker dan in de wagen vol verhalen.

Beeld: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

De zanger Jan Ottink uit Lochem zingt het prachtige nummer “Begraaf mien in mien overal”, een lied over identiteit en hoe je gevormd wordt door waar je vandaan komt.

Appen of neugers?

Met een app je gasten uitnodigen voor je bruiloft? Dat is van deze tijd, 'save the date'. In Rietmolen gingen de 'neugers' voor het bruidspaar de buurt in om hen uit te nodigen voor de ceremonie. Hoe dat precies gaat ziet u in de uitzending.

Webbingvlechten, voor Kees Mijnsbergen een passie die hij op latere leeftijd ontdekt heeft. Voor hem is het geen monnikenwerk, hij vergeet tijd en ruimte tijdens het vlechten en daardoor ontstaan de mooiste dingen. 

Paardentram, solex of de Volkswagenkever? Voor Ton Hissink is het het de kever, hij heeft al 41 jaar zijn hart verloren aan de kevercross en crosste zichzelf naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Video
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias