Het ambacht van de kaarsenmaker is oud. Het was al bekend in het vroege Rome. Strengen vlas werden gedompeld in gesmolten vet. Deze ‘kaarsen’ brandden maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Later gebruikten de Romeinse kaarsenmakers bijenwas en katoenen pit. Het Romeinse leger bracht de kaars naar naar Gallië, Duitsland en Engeland. In het rijk van Karel de Grote werden kaarsen in staatsbedrijven en kloosters gemaakt, en pas in de dertiende eeuw kent men in Duitsland het ambacht van wastrekker. Evenals de wapen- en goudsmid, de leerbewerker, behoorde de wastrekker tot ambachtslieden die het voorrecht hadden om een degen te dragen.

Toen ik voor het eerst een kaarsenmaker aan het werk zag, vroeg ik hem hoe hij de vorm van de kaars maakte. Hij vertelde dat door een techniek van dompelen de vorm van de kaars werd bepaald. Dat maakte mij nieuwsgierig, ging naar de drogist om was en pit te kopen en experimenteerde er lustig op los. Het is fascinerend om te zien als je eerste kaars groeit een groeit. Het is het moment waarop het virus kan toeslaan en dat gebeurde dan ook. In de vrije uurtjes maakte ik kaarsen; een bosje voor die en een bosje voor die, enzovoort.

Uiteindelijk heb ik het vak echt geleerd van een Meester Kaarsenmaker; die vond mij wel een hobbyist met aanleg. Ik besloot om mijn beroep ervan te maken en heb daarvan tot op de dag van vandaag geen moment spijt gehad.

Het voortbestaan van het vak is momenteel niet gewaarborgd. Dit komt omdat we met z’n allen vergeten zijn om ambachtelijk werk voldoende te waarderen.

Jan Klarenbeek,

Kaarsenmaker te Buren.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Ambachten Buren

Meer verhalen

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak