Carnavalswagens kunnen de stalling in nu ook Halfvastenoptocht voorbij is. In het weekend van 7 en 8 maart kwamen de allermooiste carnavalswagens nog een keer bij elkaar in Angerlo. Dit wordt gedaan om de helft van de vastentijd en de komst van Pasen te vieren. De winnaar van deze Champions League onder de carnavalsoptochten is Cg de Vruutduuvels – Loil met de wagen “Heel normaal”. Gelderland Vandaag maakte een reportage.

Maar er komen dit jaar meer optochten aan u voorbij.

Naast deze optocht zijn er nog veel meer Gelderse optochten, zoals het fruitcorso in Tiel. Net zoals in Angerlo worden de praalwagens o.a. gemaakt van papier-maché. Hierna worden er zaden opgeplakt. Vlak voor de optocht in september wordt er dan nog vers geplukt fruit aan toegevoegd. .

De kerkelijke 'optocht'

Processies zijn kerkelijke optochten. Deze worden ook nog elk jaar gehouden, zoals in de gemeente Duiven. Elk jaar heeft elk kerkdorp in deze gemeente zo'n processie. Van oorsprong is dit een katholieke optocht door het dorp voor priesters en leken in of buiten de kerk. Tijdens deze optocht worden er katholieke voorwerpen meegedragen, bijvoorbeeld het kruis en vaandels. Vroeger werd er vaker zo'n processie gehouden, maar in Groessen houden ze het op 1 keer per jaar. Op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren. 

De oldtimer-gezelligheids-optocht

Ook de vrouwen uit Oosterhuizen houden van een optocht, maar dan met historische tractoren. Jaarlijks rijden er zo'n 15 tot 20 dames een route van ongeveer 30 kilometer met een old timer. En waarom doen deze dames dat? Gewoon voor de gezelligheid. Deze optocht wordt elk jaar op de laatste zaterdag van september gehouden. Startpunt? Heel toepasselijk een tractorfirma.

Wollen wagens

Of kunnen toch nog niet alle praalwagens worden opgeruimd? In het weekend na Pinksteren is er nog een optocht. Het wolcorso in Lievelde gaat dan van start. Grote wagens met verschillende thema's, alleen dan uitsluitend gemaakt van wol. In dit weekend rijdt er wel 500 kilo wol door de straten van Lievelde. Het maken van deze wagens vereist geduld, samenwerking en vakmanschap. Het is een heel secuur werkje, dus echt monnikenwerk.

Voor meer Gelderse optochten kijkt u op de site.

Video
Categories:: Redactioneel Optocht

Meer verhalen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert