Carnavalswagens kunnen de stalling in nu ook Halfvastenoptocht voorbij is. In het weekend van 7 en 8 maart kwamen de allermooiste carnavalswagens nog een keer bij elkaar in Angerlo. Dit wordt gedaan om de helft van de vastentijd en de komst van Pasen te vieren. De winnaar van deze Champions League onder de carnavalsoptochten is Cg de Vruutduuvels – Loil met de wagen “Heel normaal”. Gelderland Vandaag maakte een reportage.

Maar er komen dit jaar meer optochten aan u voorbij.

Naast deze optocht zijn er nog veel meer Gelderse optochten, zoals het fruitcorso in Tiel. Net zoals in Angerlo worden de praalwagens o.a. gemaakt van papier-maché. Hierna worden er zaden opgeplakt. Vlak voor de optocht in september wordt er dan nog vers geplukt fruit aan toegevoegd. .

De kerkelijke 'optocht'

Processies zijn kerkelijke optochten. Deze worden ook nog elk jaar gehouden, zoals in de gemeente Duiven. Elk jaar heeft elk kerkdorp in deze gemeente zo'n processie. Van oorsprong is dit een katholieke optocht door het dorp voor priesters en leken in of buiten de kerk. Tijdens deze optocht worden er katholieke voorwerpen meegedragen, bijvoorbeeld het kruis en vaandels. Vroeger werd er vaker zo'n processie gehouden, maar in Groessen houden ze het op 1 keer per jaar. Op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren. 

De oldtimer-gezelligheids-optocht

Ook de vrouwen uit Oosterhuizen houden van een optocht, maar dan met historische tractoren. Jaarlijks rijden er zo'n 15 tot 20 dames een route van ongeveer 30 kilometer met een old timer. En waarom doen deze dames dat? Gewoon voor de gezelligheid. Deze optocht wordt elk jaar op de laatste zaterdag van september gehouden. Startpunt? Heel toepasselijk een tractorfirma.

Wollen wagens

Of kunnen toch nog niet alle praalwagens worden opgeruimd? In het weekend na Pinksteren is er nog een optocht. Het wolcorso in Lievelde gaat dan van start. Grote wagens met verschillende thema's, alleen dan uitsluitend gemaakt van wol. In dit weekend rijdt er wel 500 kilo wol door de straten van Lievelde. Het maken van deze wagens vereist geduld, samenwerking en vakmanschap. Het is een heel secuur werkje, dus echt monnikenwerk.

Voor meer Gelderse optochten kijkt u op de site.

Video
Categories:: Redactioneel Optocht

Meer verhalen

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker