Carnavalswagens kunnen de stalling in nu ook Halfvastenoptocht voorbij is. In het weekend van 7 en 8 maart kwamen de allermooiste carnavalswagens nog een keer bij elkaar in Angerlo. Dit wordt gedaan om de helft van de vastentijd en de komst van Pasen te vieren. De winnaar van deze Champions League onder de carnavalsoptochten is Cg de Vruutduuvels – Loil met de wagen “Heel normaal”. Gelderland Vandaag maakte een reportage.

Maar er komen dit jaar meer optochten aan u voorbij.

Naast deze optocht zijn er nog veel meer Gelderse optochten, zoals het fruitcorso in Tiel. Net zoals in Angerlo worden de praalwagens o.a. gemaakt van papier-maché. Hierna worden er zaden opgeplakt. Vlak voor de optocht in september wordt er dan nog vers geplukt fruit aan toegevoegd. .

De kerkelijke 'optocht'

Processies zijn kerkelijke optochten. Deze worden ook nog elk jaar gehouden, zoals in de gemeente Duiven. Elk jaar heeft elk kerkdorp in deze gemeente zo'n processie. Van oorsprong is dit een katholieke optocht door het dorp voor priesters en leken in of buiten de kerk. Tijdens deze optocht worden er katholieke voorwerpen meegedragen, bijvoorbeeld het kruis en vaandels. Vroeger werd er vaker zo'n processie gehouden, maar in Groessen houden ze het op 1 keer per jaar. Op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren. 

De oldtimer-gezelligheids-optocht

Ook de vrouwen uit Oosterhuizen houden van een optocht, maar dan met historische tractoren. Jaarlijks rijden er zo'n 15 tot 20 dames een route van ongeveer 30 kilometer met een old timer. En waarom doen deze dames dat? Gewoon voor de gezelligheid. Deze optocht wordt elk jaar op de laatste zaterdag van september gehouden. Startpunt? Heel toepasselijk een tractorfirma.

Wollen wagens

Of kunnen toch nog niet alle praalwagens worden opgeruimd? In het weekend na Pinksteren is er nog een optocht. Het wolcorso in Lievelde gaat dan van start. Grote wagens met verschillende thema's, alleen dan uitsluitend gemaakt van wol. In dit weekend rijdt er wel 500 kilo wol door de straten van Lievelde. Het maken van deze wagens vereist geduld, samenwerking en vakmanschap. Het is een heel secuur werkje, dus echt monnikenwerk.

Voor meer Gelderse optochten kijkt u op de site.

Video
Categories:: Redactioneel Optocht

Meer verhalen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen