Carnavalswagens kunnen de stalling in nu ook Halfvastenoptocht voorbij is. In het weekend van 7 en 8 maart kwamen de allermooiste carnavalswagens nog een keer bij elkaar in Angerlo. Dit wordt gedaan om de helft van de vastentijd en de komst van Pasen te vieren. De winnaar van deze Champions League onder de carnavalsoptochten is Cg de Vruutduuvels – Loil met de wagen “Heel normaal”. Gelderland Vandaag maakte een reportage.

Maar er komen dit jaar meer optochten aan u voorbij.

Naast deze optocht zijn er nog veel meer Gelderse optochten, zoals het fruitcorso in Tiel. Net zoals in Angerlo worden de praalwagens o.a. gemaakt van papier-maché. Hierna worden er zaden opgeplakt. Vlak voor de optocht in september wordt er dan nog vers geplukt fruit aan toegevoegd. .

De kerkelijke 'optocht'

Processies zijn kerkelijke optochten. Deze worden ook nog elk jaar gehouden, zoals in de gemeente Duiven. Elk jaar heeft elk kerkdorp in deze gemeente zo'n processie. Van oorsprong is dit een katholieke optocht door het dorp voor priesters en leken in of buiten de kerk. Tijdens deze optocht worden er katholieke voorwerpen meegedragen, bijvoorbeeld het kruis en vaandels. Vroeger werd er vaker zo'n processie gehouden, maar in Groessen houden ze het op 1 keer per jaar. Op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren. 

De oldtimer-gezelligheids-optocht

Ook de vrouwen uit Oosterhuizen houden van een optocht, maar dan met historische tractoren. Jaarlijks rijden er zo'n 15 tot 20 dames een route van ongeveer 30 kilometer met een old timer. En waarom doen deze dames dat? Gewoon voor de gezelligheid. Deze optocht wordt elk jaar op de laatste zaterdag van september gehouden. Startpunt? Heel toepasselijk een tractorfirma.

Wollen wagens

Of kunnen toch nog niet alle praalwagens worden opgeruimd? In het weekend na Pinksteren is er nog een optocht. Het wolcorso in Lievelde gaat dan van start. Grote wagens met verschillende thema's, alleen dan uitsluitend gemaakt van wol. In dit weekend rijdt er wel 500 kilo wol door de straten van Lievelde. Het maken van deze wagens vereist geduld, samenwerking en vakmanschap. Het is een heel secuur werkje, dus echt monnikenwerk.

Voor meer Gelderse optochten kijkt u op de site.

Video
Categories:: Redactioneel Optocht

Meer verhalen

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf