Paarden- en ponymarkten in Gelderland

Paarden- en ponymarkten hebben altijd een belangrijke economische functie gehad in Gelderland. Tegenwoordig worden er nog steeds traditiegetrouw paarden verhandeld, maar er is meer dan alleen de paardenmarkt. Vaak is het dé dag van het jaar dat alle dorpsgenoten bij elkaar komen en is er een gezellig dorpsfeest, een kermis, of een braderie omheen. Gelderland kent vele paardenmarkten, maar elk dorp heeft er zijn eigen traditionele evenement van gemaakt. 

Loenen

Wat is een paardenmarkt zonder paarden? In Loenen hebben ze dat dit jaar voor het eerst ondervonden, en het was nog steeds een groot succes! In verband met veiligheidsmaatregelen waren er geen paarden meer welkom in het centrum van Loenen, pony’s nog wel. Na 24 edities zou de Loenense paardenmarkt eigenlijk ophouden te bestaan. Eén van de oprichters heeft echter de markt weer nieuw leven in geblazen. Het evenement kreeg een nieuwe naam: De Loen'se Moandag'. Dit leverde vrolijke gezichten, veel activiteit, en goede aanvoer van pony’s op.


Bemmel
In Bemmel worden er al 59 jaar alleen pony's verhandeld op de jaarlijkse ponymarkt. De handel vindt nog op de traditionele wijze plaats door handjeklap tussen de koper en verkoper. De eerste ponymarkt in Bemmel vond plaats op 19 augustus 1958, en was een primeur voor Nederland, want tot dusverre werden pony´s altijd verhandeld op paardenmarkten. Traditiegetrouw vond de Ponyjaarmarkt plaats op de eerste maandag na de tweede zondag in augustus.


Gendt
De Gendtse Paardenmarkt kent ook een lange geschiedenis. In 1482 bevestigde de Hertog van Gelre de Gendtse stadsrechten met onder ander het marktrecht. Uit wijde omgeving kwamen handelaren, boeren, karlieden en voerlui naar de paardenmarkt in Gendt. Om ook de vrouwen en kinderen te vermaken werd de kermis toegevoegd. Vanaf 1894 kreeg de jaarmarkt de huidige vaste dag, de laatste dinsdag van augustus.

Beusichem
In Beusichem wordt al sinds 1461 een paardenmarkt georganiseerd. Vroeger was dit puur een handelsplaats voor paarden, maar tegenwoordig is de paardenmarkt uitgegroeid tot een feestweekend met een kermis, een braderie en diverse artiesten in de feesttent. Ook vinden er naast de markt keuringen van paarden en pony's plaats.

Elst

Met een geschiedenis die meer dan 750 jaar teruggaat is de Elster Paardenmarkt markt nog altijd een springlevend evenement. De laatste jaren werden er rond de 2.000 paarden en pony’s aangevoerd. Deze paardenmarkt is een van de laatste authentieke markten met een economische functie waar nog grote aantallen paarden en pony’s worden verhandeld. Jaarlijks komen er zo’n 40 000 bezoekers op af. Er komen veel internationale handelaren en kooplieden, en ook hier wordt altijd druk onderhandeld door middel van het handje klappen. Dit gebeurd vooral in de vroege ochtend vanaf 04.00 uur. Naast de handel is de paardenmarkt een goede gelegenheid voor Elstenaren om met zijn allen een biertje te drinken in de kroeg. En alleen tijdens de paardenmarkt is de Elster Mik te verkrijgen: een ambachtelijk gebakken, rijk gevuld rond vruchtenbrood m

De Elster paardenmarkt vind altijd plaats op de eerste maandag van september, dat zal dit jaar dus 7 september zijn. Sinds 2014 is de paardenmarkt in Elst toegevoegd aan de nationale inventaris immaterieel erfgoed. 

Hedel
Ook Hedel heeft een beroemde paardenmarkt. De volgende Hedelse Paardenmarkt vindt plaats op 2 november 2015. Afhankelijk van het aantal paarden is de markt van Hedel, Elst (Gld) of Zuidlaren (Dr) de grootste van Europa. Tegenwoordig is de paardenmarkt een traditioneel gebeuren. Voor vele mensen is het dé feestdag van het jaar. De laatste jaren is er ook een kermis aan verbonden. Rien de la Cousine vertelt meer over de Hedelse variant én het paardenmoppentoernooi.

Categories:: Redactioneel Markten

Meer verhalen

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart