Met veel plezier werk ik als molenaar en wij molenaars hebben zo onze eigen 'taal'. Door de molenwieken in bepaalde standen te zetten, laten we een boodschap zien.

Dit gebeurde al in de oorlog, toen veel molenaars in het verzet zaten. Bijvoorbeeld als de Duitsers een razzia hielden. De molen bleef dan wel draaien, anders viel het teveel op, maar dan werd bijvoorbeeld afgesproken om het zeil eraf te halen. Mensen hadden toen natuurlijk nog geen mobiele telefoon, maar er was weinig bebouwing en daardoor was het uitzicht veel weidser. Op die manier konden molenaars met elkaar 'praten'.

Tegenwoordig worden er nog molenstanden gebruikt als er bijvoorbeeld iemand is overleden. Bij nabije familie gaan de wieken in de rouwstand, de wieken staan dan net voorbij de deur. Er zitten planken in de wieken, die eruit kunnen; hoe meer planken eruit zijn, hoe nabijer is de overledene. Deze rouwstand werd ook gebruikt voor Prins Friso. Hij was beschermheer van de molens en toen hij overleed werd aan molenaars gevraagd om hun molens in de rouwstand te zetten. Inmiddels is zijn moeder beschermvrouwe.

Het is gebruikelijk bij overlijden de molen in de rouw naar het huis van de overledene te kruien (richten). Als de overledene in rouwwagen de molen passeerde naar kerk of begraafplaats kruid de molenaar de molen de rouwstoet tot hij uit het zicht verdwenen is.

Er is ook een vreugdestand, een korte ruststand voor als de molenaar er even niet is en een lange rust stand. Molens konden ook binnen het gezin worden gebruikt, bijvoorbeeld om de kinderen te laten weten dat het etenstijd was. Sommigen deden dan het zeil op de wieken of juist eraf.

Tot slot was er ook nog een molenstand die werd gebruikt als de molensteen gescherpt moest worden. Zo wist de boer dat hij geen graan kon brengen en de bakker wist dat hij geen meel kon halen.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Dagelijks leven Arnhem Molen Communicatie

Meer verhalen

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak