Met veel plezier werk ik als molenaar en wij molenaars hebben zo onze eigen 'taal'. Door de molenwieken in bepaalde standen te zetten, laten we een boodschap zien.

Dit gebeurde al in de oorlog, toen veel molenaars in het verzet zaten. Bijvoorbeeld als de Duitsers een razzia hielden. De molen bleef dan wel draaien, anders viel het teveel op, maar dan werd bijvoorbeeld afgesproken om het zeil eraf te halen. Mensen hadden toen natuurlijk nog geen mobiele telefoon, maar er was weinig bebouwing en daardoor was het uitzicht veel weidser. Op die manier konden molenaars met elkaar 'praten'.

Tegenwoordig worden er nog molenstanden gebruikt als er bijvoorbeeld iemand is overleden. Bij nabije familie gaan de wieken in de rouwstand, de wieken staan dan net voorbij de deur. Er zitten planken in de wieken, die eruit kunnen; hoe meer planken eruit zijn, hoe nabijer is de overledene. Deze rouwstand werd ook gebruikt voor Prins Friso. Hij was beschermheer van de molens en toen hij overleed werd aan molenaars gevraagd om hun molens in de rouwstand te zetten. Inmiddels is zijn moeder beschermvrouwe.

Het is gebruikelijk bij overlijden de molen in de rouw naar het huis van de overledene te kruien (richten). Als de overledene in rouwwagen de molen passeerde naar kerk of begraafplaats kruid de molenaar de molen de rouwstoet tot hij uit het zicht verdwenen is.

Er is ook een vreugdestand, een korte ruststand voor als de molenaar er even niet is en een lange rust stand. Molens konden ook binnen het gezin worden gebruikt, bijvoorbeeld om de kinderen te laten weten dat het etenstijd was. Sommigen deden dan het zeil op de wieken of juist eraf.

Tot slot was er ook nog een molenstand die werd gebruikt als de molensteen gescherpt moest worden. Zo wist de boer dat hij geen graan kon brengen en de bakker wist dat hij geen meel kon halen.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Dagelijks leven Arnhem Molen Communicatie

Meer verhalen

Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer