De varkensblaas was een veelgebruikt bijproduct uit de huisslacht. Zo werd hij langs de oostgrens met Duitsland regelmatig gebruikt als ‘vat’ om drank in te smokkelen. Verder kon je er een mooie natuurlijke deksel van maken door de blaas nog vochtig over een Keulsepot te spannen die daardoor mooi werd afgesloten. Eenmaal opgedroogd was dat de perfecte afsluiting. Wanneer dat niet nodig was dan werd de blaas opgeblazen, dicht geknoopt en gedroogd. Dan hadden de kinderen een voetbal om mee te spelen. Ook werd de blaas wel gevuld met gedroogde erwten zodat een soort rammelaar ontstond. Kinderen gebruikten de blaas vaak voor het zogenaamde ‘blaastrappen’. De blaas werd dan met een touw aan het been van een kind geknoopt en de andere kinderen probeerden deze dan kapot te trappen. Wanneer dat lukte met een grote knal was het kind dat de blaas kapot had getrapt de kampioen.

Categories:: Sport en vrije tijd Achterhoek Slacht Spelletjes Opmerkelijk

Meer verhalen

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen