Van sommige gebruiken of tradities ben je blij dat het uitgestorven is, zoals het ganstrekken (de kop van een gans afrukken tijdens het Limburgse carnaval) en aan sommige tradities denken sommigen met weemoed terug (de Pinksterpoppen). Voor sommige tradities stak de overheid een stokje, anderen bloedden langzaam dood. Een wagen vol verhalen wil jongeren oude tradities nieuw leven laten inblazen. Mooie tradities uit het verleden, maar ook tradities of gebruiken van nu die wel eens 'afgestoft' mogen worden.

Zonder uitlaat, thuisslachten of slepen

Zo is in Scherpenzeel het zonder uitlaat rijden op Koninginnedag/Koningsdag op sterven na dood. Ingrijpen van de politie zorgde ervoor dat dit hooguit nog door een handjevol jongeren wordt gedaan.  Ook het bouwen van de erebogen in Zoelen op Koninginnedag is in de jaren 80 een stille dood gestorven. Bouwsels over de weg waar de buurtgenoten een oranjebittertje dronken. En wat te denken van het slepen met Oud en Nieuw. Iets wat 50 plussers in Wapenveld nog wel weten te herinneren. Alles wat te verslepen was werd ergens anders neergezet. Of een oud gebruik als het thuisslachten, dat verboden is vanwege hygiëne en kwaliteitseisen, tot grote spijt van onder andere Bennie Jolink. 

Welke traditie zou u graag weer terugzien?

De redactie van Een wagen vol verhalen is op zoek naar tradities die nieuw leven ingeblazen moeten worden en jongeren die het leuk vinden om daar aan mee te werken. Welke traditie zou u graag weer terugzien of moet nodig 'opgeschud' worden? De reportages over de vernieuwde tradities zijn vanaf 4 januari elke maandag te zien in Een wagen vol verhalen bij Omroep Gelderland.

Vertel uw traditie hier ofDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos