Van sommige gebruiken of tradities ben je blij dat het uitgestorven is, zoals het ganstrekken (de kop van een gans afrukken tijdens het Limburgse carnaval) en aan sommige tradities denken sommigen met weemoed terug (de Pinksterpoppen). Voor sommige tradities stak de overheid een stokje, anderen bloedden langzaam dood. Een wagen vol verhalen wil jongeren oude tradities nieuw leven laten inblazen. Mooie tradities uit het verleden, maar ook tradities of gebruiken van nu die wel eens 'afgestoft' mogen worden.

Zonder uitlaat, thuisslachten of slepen

Zo is in Scherpenzeel het zonder uitlaat rijden op Koninginnedag/Koningsdag op sterven na dood. Ingrijpen van de politie zorgde ervoor dat dit hooguit nog door een handjevol jongeren wordt gedaan.  Ook het bouwen van de erebogen in Zoelen op Koninginnedag is in de jaren 80 een stille dood gestorven. Bouwsels over de weg waar de buurtgenoten een oranjebittertje dronken. En wat te denken van het slepen met Oud en Nieuw. Iets wat 50 plussers in Wapenveld nog wel weten te herinneren. Alles wat te verslepen was werd ergens anders neergezet. Of een oud gebruik als het thuisslachten, dat verboden is vanwege hygiëne en kwaliteitseisen, tot grote spijt van onder andere Bennie Jolink. 

Welke traditie zou u graag weer terugzien?

De redactie van Een wagen vol verhalen is op zoek naar tradities die nieuw leven ingeblazen moeten worden en jongeren die het leuk vinden om daar aan mee te werken. Welke traditie zou u graag weer terugzien of moet nodig 'opgeschud' worden? De reportages over de vernieuwde tradities zijn vanaf 4 januari elke maandag te zien in Een wagen vol verhalen bij Omroep Gelderland.

Vertel uw traditie hier ofDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor