De pinksterpoppen werden diep in de nacht opgehangen en moest zo stil mogelijk gebeuren. Mijn vader heeft dit ook nog gedaan. 's Morgens om 6 uur gingen wij in pyjama in de auto om poppen te kijken. Dit moest zo vroeg omdat er anders al poppen door de bewoners waren weggehaald. Er hingen er soms wel 40 door heel Buren heen, dat vroeger veel kleiner was dan nu.

In Buren was een oudere dame die nooit verkering had gehad. Dit was natuurlijk de plaats om ieder jaar zo’n pop te plaatsen. Mijn vader was altijd paraat met vrienden en familie. Deze mevrouw zat altijd te wachten tot er iemand kwam en ging deze mannen dan ook met stok en luchtbuks achterna. Mijn vader was eens door een gracht met eendenkroos gelopen om haar te ontwijken. Voor mijn schoonvader was geen dak te hoog, hij liep er gewoon tegen op. De mensen die een pop hadden lieten deze vaak hangen totdat hij er vanzelf af viel. Deze mensen durfden dan ook hun eigen dak niet op te klimmen. Voor velen een vervelende traditie maar voor de popzetters een enorme uitdaging om niet gesnapt te worden. 

Ook wij hebben als één van de laatsten zo'n pop gekregen. Dat dit verdriet deed omdat wij ongewild kinderloos waren werd toen niet bij stil gestaan. Later werden er poppen gehangen bij bewoners waar iemand een hekel aan had. Dat werd dan gedaan door de 'import' jeugd die dus de humor van het pinksterpoppen zetten geheel niet snapte. Jammer het was een leuke traditie, maar wel goed dat het al jaren voorbij is. De echte Burenezen boven de 50 jaar hebben hier nog herinneringen aan en de rest moet het met de verhalen doen die ieder jaar rond Pinksteren de ronde doen.

Categories:: Feestdagen Pinksteren Buren Keuze van de redactie

Meer verhalen

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert