De pinksterpoppen werden diep in de nacht opgehangen en moest zo stil mogelijk gebeuren. Mijn vader heeft dit ook nog gedaan. 's Morgens om 6 uur gingen wij in pyjama in de auto om poppen te kijken. Dit moest zo vroeg omdat er anders al poppen door de bewoners waren weggehaald. Er hingen er soms wel 40 door heel Buren heen, dat vroeger veel kleiner was dan nu.

In Buren was een oudere dame die nooit verkering had gehad. Dit was natuurlijk de plaats om ieder jaar zo’n pop te plaatsen. Mijn vader was altijd paraat met vrienden en familie. Deze mevrouw zat altijd te wachten tot er iemand kwam en ging deze mannen dan ook met stok en luchtbuks achterna. Mijn vader was eens door een gracht met eendenkroos gelopen om haar te ontwijken. Voor mijn schoonvader was geen dak te hoog, hij liep er gewoon tegen op. De mensen die een pop hadden lieten deze vaak hangen totdat hij er vanzelf af viel. Deze mensen durfden dan ook hun eigen dak niet op te klimmen. Voor velen een vervelende traditie maar voor de popzetters een enorme uitdaging om niet gesnapt te worden. 

Ook wij hebben als één van de laatsten zo'n pop gekregen. Dat dit verdriet deed omdat wij ongewild kinderloos waren werd toen niet bij stil gestaan. Later werden er poppen gehangen bij bewoners waar iemand een hekel aan had. Dat werd dan gedaan door de 'import' jeugd die dus de humor van het pinksterpoppen zetten geheel niet snapte. Jammer het was een leuke traditie, maar wel goed dat het al jaren voorbij is. De echte Burenezen boven de 50 jaar hebben hier nog herinneringen aan en de rest moet het met de verhalen doen die ieder jaar rond Pinksteren de ronde doen.

Categories:: Feestdagen Pinksteren Buren Keuze van de redactie

Meer verhalen

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette