Muziek van Jan Wilm Tolkamp (ex-Normaal), paaseieren schilderen, klompen maken en Grolse wanten breien. Het zijn enkele ingrediënten van de Gelredag bij Erve Kots in Lievelde. Net als het Crashmuseum in Lievelde op zaterdag 26 maart gratis toegankelijk tussen 10.00 en 13.00 uur en dan ook live op radio te horen bij Omroep Gelderland.

Tradities en historie van de streek

Wekelijks worden de Gelredagen georganiseerd om het publiek kennis te laten maken met de gebruiken en geschiedenis van de streek. Waar kan dat in de Achterhoek beter dan bij Erve Kots? Het museum is op maandag 21 maart het decor van de tv-uitzending van Een wagen vol verhalen, het Omroep Gelderland programma over tradities. De verhalen uit de uitzending komen op zaterdag 26 maart tot leven bij Erve Kots. Zo komt Jan Wilm Tolkamp zingen, gaan de dames van Reurei eieren beschilderen en is het speculaashart te proeven dat maandag op tv te zien was.

Het openluchtmuseum bij Erve Kots laat de agrarische Achterhoek uit vervlogen tijden zien. Oorspronkelijk was Erve Kots een herberg. De herberg, later boerderij, is tot 1936 bewoond geweest door de familie van Hendrik Kots. De vondst van een graf uit de zevende eeuw, was het begin van wat er nu allemaal is in het openluchtmuseum. In het museum op deze Gelredag is de rosoliemolen in bedrijf, worden er klompen gemaakt, Grolse wanten gebreid en is de smid aan het werk.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) vertelt over archiefonderzoek en de activiteiten die het centrum organiseert op het gebied van streekcultuur en –historie. Er is een selectie boeken te zien en te koop uit de collectie streekboeken van het Erfgoedcentrum.

Crashmuseum

Op een paar kilometer van Erve Kots ligt het Crashmuseum. Ook dit museum opent haar deuren deze zaterdag speciaal voor bezoekers van de Gelredag. Het museum is een eerbetoon aan de piloten uit de Tweede Wereldoorlog die voor onze vrijheid hun leven offerden en laat vele onderdelen zien van vliegtuigen die in de Achterhoek zijn neergestort.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 26 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde

Crashmuseum  Europaweg 34, Lievelde

Tag / Lijst: Gelredagen

Meer verhalen

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak