Een wagen vol verhalen is een project dat gedragen en gemaakt wordt door het publiek. Sinds zaterdag is er een club mensen die zich ambassadeur van het immaterieel erfgoed mag noemen. Mensen die zich onder andere inzetten voor het project 'Een wagen vol verhalen'. Door het enthousiasme van de ambassadeurs zal het project in bekendheid nog verder groeien en zal de hoeveelheid tradities op de site toenemen.

Van start met een gebed

Drie vendeliers uit Gaanderen openden de eerste bijeenkomst van het ambassadeursnetwerk met een gebed tussen goed en kwaad, want vendelzwaaien is meer dan alleen met een 'vlag zwaaien'. Het is een traditie die al officieel erkend is en waar een heel verhaal achter zit. Ongeveer 30 erfgoed-vertegenwoordigers en geïnteresseerden lieten deze middag hun enthousiasme voor hun tradities en voor Een wagen vol verhalen blijken.

 

Het ambassadeursnetwerk is opgericht om ervoor te zorgen dat er een duurzaam netwerk ontstaat van verenigingen en instellingen die zich bezig houden met volkscultuur. Het zou immers zonde zijn als de kennis en het opgebouwde netwerk omtrent immaterieel erfgoed zou vergaan als het project Een wagen vol verhalen ten einde loopt.

Een netwerk van allerlei betrokkenen bij immaterieel erfgoed

Doel van het ambassadeursnetwerk is het bevorderen van samenwerking en het uitwisselen van kennis tussen alle ambassadeurs van verschillende uitingen van immaterieel erfgoed en het vergroten van de verhalen-database. Bovendien is het een uitgelezen kans om vanuit dit netwerk evenementen te organiseren om publiciteit voor immaterieel erfgoed te vergroten.

Natuurlijk draagt iedereen bij naar zijn of haar eigen mogelijkheden. De ambassadeursgroep bestaat uit verschillende mensen. De één vertegenwoordigt een vereniging of organisatie, de ander is druk bezig verhalen toe te voegen aan onze website of promoot het project door het te verspreiden via bijvoorbeeld social media.

Direct op radio

De bijeenkomst voor de ambassadeurs vond plaats bij Omroep Gelderland. Naast een workshop Oral History (waar handvaten werden aangereikt voor het optekenen van verhalen) kregen de ambassadeurs ook een rondleiding door de radio- en tv-studio's en over de redactie bij de omroep. Twee ambassadeurs kropen in de radiostudio maar gelijk achter de microfoon om te vertellen over hun traditie en over de Dag van de Gelderse traditie op 27 juni in het Openluchtmuseum. Over die dag is vervolgens nog nagepraat tijdens de borrel, want de ambassadeurs zullen een belangrijk aandeel hebben bij de invulling van het programma van de dag.

Helpt u ook mee?

U kunt ook helpen om het project 'Een wagen vol verhalen' een nog groter succes te maken. Hoe? Wij hebben 10 mogelijkheden op een rij gezet:

  • geef bekendheid aan het project door: in uw omgeving over de wagen vol verhalen te vertellen (op een verjaardag, een presentatie bij de vereniging, enz.)
  • twitter over ons, retweet onze berichten
  • like onze pagina op Facebook en nodig uw vrienden uit om ons te liken
  • like, deel en reageer op onze Facebookberichten (hoe meer activiteit na een bericht, hoe beter ons volgende bericht wordt weergegeven en hoe meer mensen ons zien)
  • meld je aan voor de nieuwsbrief (stuur hem door als je denkt dat er onderwerpen in staan die anderen kunnen interesseren, reageer op oproepjes)
  • help ons de dag van de Gelderse traditie te organiseren (mail voor 11 mei je ideeën aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • reageer op oproepjes op ons prikbord en help ons zo aan bijvoorbeeld spullen
  • deel linkjes van verhalen of youtubefilmpjes op je eigen site, op facebookpagina's enz.
  • verzamel verhalen (stuur je eigen verhalen in, zet anderen aan om hun verhaal te vertellen op de site, of noteer zelf de verhalen uit je omgeving) en reageer op andermans verhalen (of zet anderen daar toe aan)
  • geef ons feedback en ideeën (feedback op site, reacties op de tv uitzending, ideeën voor acties of het programma voor de dag vd glds traditie, enz.)

 

Categories:: Ambassadeursnetwerk Wagen vol verhalen Redactioneel

Meer verhalen

Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Ambassadeursnetwerk

Tradities van het dorp bewaren voor de kinderen

21 september 2015
Van de redactie

Levende Sarah onthult zichzelf

13 oktober 2015
Van de redactie

De recepten van Gerry Klein Overmeen

16 augustus 2015
Van de redactie
Video

Bennie Jolink: ambassadeur van tradities

17 oktober 2015
Van de redactie

De vette bek van Liesbeth Mulder

10 augustus 2015
Van de redactie

Midwienterhoornbloazer Ben Jonker

12 september 2015
Van de redactie

Ambassadeursnetwerk

12 april 2016
Van de redactie

Zelhemse geschiedenisfanaat over tradities

07 oktober 2015
Van de redactie