Er zijn weinig bands die zo omgeven worden door tradities als Normaal. Er zijn weinig streken met zoveel gebruiken als de Achterhoek. We kunnen ons dan ook geen betere ambassadeur wensen dan Bennie Jolink. Jolink vindt tradities enorm belangrijk: "Het geeft identiteit aan de mensen". Jolink is dan ook een groot voorstander van het bewaren van de tradities op deze site.

Het kraaien van de haan bij aanvang van een concert, høken en T-shirts scheuren. Als je naar een Normaal concert gaat dan weet je dat dat erbij hoort. En ook het bier gooien is natuurlijk één van de tradities tijdens de optredens van Normaal. Een traditie die werd geïntroduceerd door manager Joost Carlier maar wat inmiddels steeds minder wordt gedaan omdat het bier te duur is geworden.


Sprekken, naoberschap en de BSA aantrappen op oudjaarsdag
Eén van de mooiste tradities voor Jolink is het sprekken, aan tafel zitten, potje bier erbij of gewoon een kop koffie en dan mooie verhalen vertellen. Het moet waargebeurd zijn en mooi en kleurrijk verteld worden. Het sprekken spreekt Bennie Jolink juist zo aan omdat het te maken heeft met teksten schrijven. Bij het sprekken kan een verhaal meerdere keren verteld worden, want het is nooit hetzelfde.

Ook het naoberschap leeft bij Jolink in Hummelo. Het buurt maken als je nieuw bent, maar ook het regelen van een begrafenis. "Wij hebben hier een begrafenis gehad, daar hoefde geen begrafenisondernemer aan te pas te komen." In de schuur van de zanger worden als decennia lang elk jaar op oudjaarsdag oliebollen, appelflappen, appelbeignets en pufkes (poffertjes) gebakken. De (schoon)zonen gaan carbid schieten en Bennie trapt zelf de BSA aan. En zo staat het leven van de rocker bol van de tradities. In huize Jolink is het sinds een aantal jaren op woensdag opa en oma-dag. Dan komen de 7 kleinkinderen de hele dag en 's avonds schuiven ook de ouders aan en wordt er gegeten aan een lange tafel.

Bieleman Bennie
Bennie Jolink vervulde 12 jaar lang een bijzondere rol op de Hummelse kermis. Hij was bieleman. Bielemannen (bijlemannen) moeten de obstakels uit de weg ruimen en met magische dansen de boze geesten bezweren. Als typisch Achterhoeks noemt Jolink ook de motorsport, of gemotoriseerde sporten. Die zijn populair op het platteland. Bennie was 3 toen hij bij zijn vader voor op de BSA zat en dan gingen ze naar de motorcross. Dat is er met de paplepel ingegoten. Toen Bennie hoorde dat zijn eerste kleinkind een jongen was, reed hij direct naar Hengelo om een quad te kopen, nog voor zijn geboorte. En ook zijn kleindochter van twee heeft al 'zo'n elektrisch hompelding'.

Bang dat de tradities rondom de optredens van Normaal verdwijnen is Jolink niet. Het høken blijft bestaan. Ook zonder Normaal. Er zijn al verschillende bijeenkomsten en festivals gepland waarop de anhangers van Normaal zich kunnen uitleven. Maar eerst op 19 december nog één keer de Normaal-tradities tijdens het grote afscheidsconcert van de band. Houd deze site in de gaten want Bennie geeft binnenkort via eenwagenvolverhalen.nl kaarten weg voor zijn afscheidsfeest.


Video
Categories:: Ambassadeursnetwerk Redactioneel Normaal

Meer verhalen

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster