De Gelderse schutterijen en gilden verzorgen op de dag van de Gelderse traditie op 27 juni een spectaculair programma op de weide van het Nederlands Openluchtmuseum. De schutterijen staan bol van de tradities en vervullen een belangrijke rol in Gelderland. Het devies van de Gelderse schuttersfederatie is dan ook: 'In Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid'. Om dit uit te dragen worden er Ontmoetingsdagen, Vendelkampioenschappen, Kringdagen, een Federatiedag en Bielemantreffen georganiseerd. Zeven schutterijen dragen bij aan het programma op de dag.

De schutterij of het schuttersgilde was vroeger een militie, bestaande uit burgers, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De schutterijen, schuttersgilden, broederschappen hebben tegenwoordig vooral een sociale, culturele en toeristische functie. Veel van hun activiteiten zijn ook te zien op 27 juni.  

Schutterskoningen en koninginnen
Zoals de naam al doet vermoeden organiseren de schutterijen ook schietwedstrijden, zoals bijvoorbeeld het koningsschieten. Hiervoor wordt een houten vogel op een paal bevestigd. De bedoeling is dat deze vogel eraf wordt geschoten. De winnaar van de wedstrijd wordt gekroond tot schutterskoning. Ga op de dag van de Gelderse traditie op zoek naar deze en andere hoogheden tijdens de vorstenjacht!

Vendelzwaaien
Van vroeger uit waren het de schuttersgilden die de dorpen beschermden. Als dan het gevaar geweken was, sloegen zij met hun vaandels een gebed om zich heen.  De vendelhulde is eigenlijk een gebed tussen goed en kwaad. Kom op 27 juni kijken of u de betekenis van alle slagen kunt ontcijferen en test of u zelf talent heeft voor het vendelzwaaien.

Bielemannen
Bielemannen waren van vroeger uit ‘wegbereiders’ die met hun bijlen en zagen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In vroeger tijden hadden de bielemannen o.a. het recht de huizen te doorzoeken naar eten en drinken en dienstmeisjes. De Bielemannen zijn voorzien van een bijl die ze tegenwoordig gebruiken om tijdens het schuttersfeest de versperringen onder de bogen op te ruimen.

De Bielemannen meten vandaag de dag hun krachten bij Bielemantreffen. Ze moeten dan in een zo snel mogelijke tijd een boomstam doorhakken. Tijdens de wedstrijd is het verboden de stam met de handen of voeten aan te raken of te klemmen. Kortom een bezienswaardige activiteit waar de spaanders vanaf vliegen.

Dans en muziek

Natuurlijk mag muziek bij dit alles ook niet ontbreken dus zal er ook een lyra korps aanwezig zijn om alle activiteiten van de schutters op de weide muzikaal te omlijsten. Ook de dames van de marjorettes zullen een spectaculaire show neerzetten. Het beloofd een knallende show te worden met dans en twirlen met batons.

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie Gilden en schutterijen

Meer verhalen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink