De arbeiders op de Veluwe hadden het in het begin van de vorige eeuw niet breed. Het kopen van Sinterklaaslekkernijen, laat staan dito cadeaus konden veel gezinnen zich simpelweg niet veroorloven. Dankzij een gebruik bij de Veluwse bakkers kwam er in sommige gevallen echter wel een lekker plakje krentewegge of een stuk speculaas op tafel. Op Sinterklaasavond was het namelijk de gewoonte om te dobbelen in de bakkerij.

‘ Het dobbelen om een witte – of krentenbrood was een der grootste genoegens van het jaar’, zo kunnen we lezen in de Nieuwe Apeldoornsche Courant van 5 december 1951. Behalve om luxe broden (normaal gesproken at men in die dagen vooral roggebrood) kon men ook dobbelen om een stevige speculaaspop met amandelen, de zogenoemde vrijers en vrijsters. Tegen een vergoeding van een paar cent kon iedereen meedoen aan dit stukje volksvermaak.

De bakker als croupier

In de bakkerij rook het nog heerlijk naar versgebakken speculaas als de menigte zich verdrong rondom de bakkerstrog die fungeerde als dobbeltafel. In een diep etensbord werden een drietal dobbelstenen gegooid en de bakker zelf speelde zijn rol als croupier met verve. Dit alles bij de zachte verlichting van enkele snotneuzen, kleine olielampjes waar normaal gesproken de oven mee werd verlicht.

Langs de wanden of op een speciale Sint Nicolaastafel waren de lekkernijen uitgestald. Er werd gedobbeld tot de hele voorraad was weggespeeld en menig gezin die avond dus toch kon genieten van Sinterklaasavond. 

Dobbelen mocht niet meer, andere spelen wel

Helaas was het de overheid die aan dit relatief onschuldige spel een einde maakte. De bakkers lieten zich echter niet uit het veld slaan en vervingen het dobbelspel door andere spelen. Voortaan deed men een schijfschieten en sjoelen in de bakkerij met als inzet niet alleen wittebroden, krentenbroden en koekvrijers. Ook taarten, gebak, sigaren en sigaretten, chocolade enz. werden voortaan verloot.

De spelen in de bakkerij beperkten zich bovendien niet langer tot Sinterklaasavond: voortaan werd er al wekenlang van te voren ’s avonds gespeeld en plezier gemaakt in de bakkerij. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Categories:: Feestdagen Veluwe Sinterklaas Brood en banket December

Meer verhalen

Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf