Slot Loevenstein opent haar poorten. Komende zaterdag is iedereen welkom om de geschiedenis en tradities van de streek te beleven.

Proef de het Bommelaar mispelbier van Sil Sanders-Geluk. Gemaakt van koekjes, die weer gemaakt zijn van de typisch Zaltbommelse mispels. Na 60 jaar wordt daarmee weer bier gebrouwen in Bommel.

Luister naar de band Pyrolysis uit Zaltbommel. De folkrockband brengt in de uitzending van Een wagen vol verhalen een ode aan Zaltbommel met het nummer Between the Rivers. Dit en meer nummers uit hun reportoire zijn zaterdag te horen in het slot.

Valkenier Jelmer Hoekstra uit Culemborg komt met zijn roofvogels om te vertellen over de valkerij. Dat deed hij in het eerste seizoen van Een wagen vol verhalen op tv ook.

Slot Loevestein

Dirc Loef van Horne in 1361 het kasteel bouwen. Toen ideaal om tol te heffen, tegenwoordig ideaal voor een dagje uit. In het museum leert u over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met spellen komt u meer te weten over kruit en wapens, en in de kelder kunt u de ervaring van hoogwater voelen.Gidsen vertellen in het kasteel korte verhalen, bijvoorbeeld over de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. Bezoekers krijgen een persoonlijke sleutel waarmee ze audiofragmenten kunnen starten, spellen kunnen spelen en ruimtes kunnen openemen. Kinderen kunnen verkleden tot ridder of jonkvrouw. Kijk op de website voor info: www.loevestein.nl

Layer wandeling

Wandel met uw smartphone door het kasteel en ontrafel de geheimen van Slot Loevestein. Loop met smartphone of tablet om het slot en geniet van de historische verhalen bij de plek waar u staat. Weten hoe het werkt? Kijk dan op mijngelderland.nl.

Gelredagen

De Gelredagen worden sinds september georganiseerd op historische locaties. Tot eind vorig jaar waren de dagen gekoppeld aan het tv programma Ridders van Gelre. Sinds januari staan de tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen centraal. Bezoekers kunnen de onderwerpen uit de uitzending zien, proeven en doen en beleven de spannende geschiedenis van de streek. De Gelredagen worden ondersteund door Erfgoed Gelderland, RBT Kan en het Nederlands Openluchtmuseum.

Op radio Gelderland is tussen 8.00 en 13.00 uur live verslag te horen van het evenement.

Adres: Loevestein 1 in Poederoijen. 

Entree: gratis (van 10.00 uur tot 13.00 uur)

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff