Op de motor kwam Bennie Jolink over het publiek. Niet oerend hard, maar wel zoals een Achterhoeker aan komt. Het begin van het afscheidsconcert Ajuu, de Mazzel in het Arnhemse Gelredome. De voorman van de band in colbert met de blauw witte strepen van De Graafschap.

Biertap draait overuren, shirts draaien als springtouw

De biertap draait overuren; met een uitverkocht stadion (33.000 man), vol bierdrinkende en biergooiende anhangers. Op klompen en in een Normaalshirt. Een shirt van het afscheidsconcert, of één uit de collectie, soms zelfs uit de beginjaren van de 40 jarige band. Als de avond vordert neemt het aantal mannen met ontbloot bovenlijf toe. Want de t-shirts worden van het lijf getrokken. Sommige shirts eindigen op de grond, anderen worden gebruikt als springtouw.

Het publiek blijft scanderen: 'boeren, boeren'. Normaal zingt over de boer (De boer dat is de keerl), over Hummelo, het café (Noar het café), over Jagen en 't bos (met de introductie door 40 jachthoornblazers). Maar ook het høkersvolkslied Vrouw Haverkamp wordt luid meegezongen, uiteraard met ontbloot bovenlijf.

De lampen goat uut, de show is gedoan
Met deurdonderen, Oerend Hard (alle anhangers op de knieën) en de Ballade van een muzikant (traditiegetrouw het allerlaatste nummer van elk optreden) komt er een einde aan het bestaan van Normaal. 'De lampen goat uut, de show is gedoan' zingt de band. Ondanks dat de band er een feestje van maakt blijven sommige anhangers verdrietig achter. Maar voor velen was dit concert een extraatje en waren de tranen al gevloeid bij het laatste tentoptreden.

Bennie Jolink begon 40 jaar geleden met een bandje, inmiddels heeft Normaal geschiedenis geschreven, enorme betekenis gehad voor het dialect en de muziekwereld, voor de boeren, de Achterhoek en het platteland. De band was meer dan alleen de muziek, het werd voor velen een manier van leven. Bennie Jolink doet na ruim 40 jaar zelf geëmotioneerd het licht uit op het podium.

GalerijVideo
Categories:: Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui