Op de motor kwam Bennie Jolink over het publiek. Niet oerend hard, maar wel zoals een Achterhoeker aan komt. Het begin van het afscheidsconcert Ajuu, de Mazzel in het Arnhemse Gelredome. De voorman van de band in colbert met de blauw witte strepen van De Graafschap.

Biertap draait overuren, shirts draaien als springtouw

De biertap draait overuren; met een uitverkocht stadion (33.000 man), vol bierdrinkende en biergooiende anhangers. Op klompen en in een Normaalshirt. Een shirt van het afscheidsconcert, of één uit de collectie, soms zelfs uit de beginjaren van de 40 jarige band. Als de avond vordert neemt het aantal mannen met ontbloot bovenlijf toe. Want de t-shirts worden van het lijf getrokken. Sommige shirts eindigen op de grond, anderen worden gebruikt als springtouw.

Het publiek blijft scanderen: 'boeren, boeren'. Normaal zingt over de boer (De boer dat is de keerl), over Hummelo, het café (Noar het café), over Jagen en 't bos (met de introductie door 40 jachthoornblazers). Maar ook het høkersvolkslied Vrouw Haverkamp wordt luid meegezongen, uiteraard met ontbloot bovenlijf.

De lampen goat uut, de show is gedoan
Met deurdonderen, Oerend Hard (alle anhangers op de knieën) en de Ballade van een muzikant (traditiegetrouw het allerlaatste nummer van elk optreden) komt er een einde aan het bestaan van Normaal. 'De lampen goat uut, de show is gedoan' zingt de band. Ondanks dat de band er een feestje van maakt blijven sommige anhangers verdrietig achter. Maar voor velen was dit concert een extraatje en waren de tranen al gevloeid bij het laatste tentoptreden.

Bennie Jolink begon 40 jaar geleden met een bandje, inmiddels heeft Normaal geschiedenis geschreven, enorme betekenis gehad voor het dialect en de muziekwereld, voor de boeren, de Achterhoek en het platteland. De band was meer dan alleen de muziek, het werd voor velen een manier van leven. Bennie Jolink doet na ruim 40 jaar zelf geëmotioneerd het licht uit op het podium.

GalerijVideo
Categories:: Redactioneel Normaal

Meer verhalen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef