Van een slager in Lochem kreeg uw schrijver de hier beschreven tip. Bij de grotere boeren werd vroeger wel eens een koe geslacht. Ter gelegenheid van een feest of omdat de koe niet volledig meer in orde was door de breuk van een poot, om maar eens een voorbeeld te noemen. Niet zelden werd een dergelijke koe, die eigenlijk veel te groot was om snel te consumeren, voor een deel verkocht aan een noaber of een andere geïnteresseerde koper. Ook werden delen van en koe ingelegd in zout zoals de biefstukdelen voor rookvlees. Een interessant artikel was de ‘boskorn’. Die werd gemaakt van de ribbenkast de koe (de klapstuk). De hele borst werd, inclusief de platte botten (ribben) in kleine stukken gesneden en gezaagd, stevig gezouten en opgeslagen in pekelvaten of een Keulse pot. Daardoor kon het vlees langer bewaard worden. Het vlees met been werd gedurende meerdere weken gezouten. Eigenlijk bleef het net zo lang in het zout tot het gegeten werd. Na het zouten ging de borskorn eerst een paar uur in koud water om het zoutgehalte aan de buitenkant wat te verminderen want het vlees was bremzout. Daarna werden de ribben met de maaltijd (hutspot) meegekookt. Het zoute vlees en het aanwezige bot gaven een aparte smaak aan de hutspot.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Lochem

Meer verhalen

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf