Pasen is natuurlijk in de christelijke betekenis het feest van de Verrijzenis van Jezus. Maar Pasen gaat ook gepaard met eten. De Paastafel is in veel Gelderse gezinnen een begrip. Wat er op die Paastafel staat is echter heel uiteenlopend, zo blijkt wel uit de verhalen op onze site. We hebben er een paar op een rijtje gezet. Misschien brengt het u wat inspiratie. 

Eieren

Natuurlijk eten we met zijn allen heel veel eieren in net zoveel vormen. De familie Nijenhuis uit Klarenbeek kookte er vroeger alleen al 200 om ze vervolgens in de tuin te verstoppen. Chocolade-eieren liggen alweer een poosje in de winkels. Maar eieren zijn niet alleen om te eten. Ze zijn ook ter versiering en vermaak erg in trek met Pasen.

In Winterswijk organiseerde wielerclub De Stofwolk het zogeheten eiertikken tijdens Pasen, waarbij het zaak was dat de eieren heel bleven. Een andere traditie met eieren, in de hele Achterhoek, had juist te maken met de overblijfselen van de eierschalen. Die werden gevuld met spiritus gebruikt als lichtjes. En dan hebben we het nog niet gehad over al die beschilderde eieren in het land en de prachtige kunstwerken van Reurei

Boterlammetje

Op veel ontbijttafels prijkt met Pasen het boterlammetje, met een krentje als oog en een bieslook als bek. 

Brood en banket

Er zijn mensen die klagen dat Pasen steeds meer op kerst begint te lijken. Met een paasstol, paasstaaf en het gourmetten zijn er dan ook wel veel overeenkomsten. Toch weet bakker Jansen uit Lichtenvoorde te vertellen dat er al in 1438 werd gesproken over een paasstol en dat dat vooral te maken heeft met vruchtbaarheid. We kennen de paashanen op de palmpasenstokken. En rondom Barneveld wordt al sinds jaar en dag het Haantje Pik gebakken. Een stuk banket, grofweg in de vorm van een haantje, met suiker en kaneel. De recepten van de bakkers zijn geheim, maar op onze site vindt u toch een manier om thuis ook het gebak te maken. 

Walnoottikken

In Elburg, in de kerktuin, bestond een traditie die leek op het eiertikken, namelijk het walnoottikken. Een spelletje dat vooral bedoeld was voor de jeugd, maar plezier opleverde voor het hele dorp vertelde Philip Docter in onze uitzending.

Paasos

Mensen zagen er vroeger tijdens Pasen keurig uit, op hun paasbest. Maar dat gold ook voor het eten. Zo kwam, als de portemonnee het toestond, het mooiste vlees op tafel. En die kwam dan weer van het mooiste vetgemeste os van de slager. Die kwam met de paasos langs de deuren, waar je mocht aanwijzen welk stuk je hebben wilde.

 

Riest met krent'n, botterjus en eier

Natuurlijk zijn er ook heel veel tradities die bij de families zelf hoorden. Zo vertelt mevrouw Van Beek-Van Brummen over het gerecht dat bij haar familie hoort met Pasen, Riest met krent'n, botterjus en eier. Precies wat de titel zegt: Rijst met krenten, boterjus en zachtgekookte eieren. Heeft u nou ook een gerecht dat niet mag missen in dit paaslijstje? Laat het ons weten. Dat kan via deze link, of u kunt ons mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Categories:: Redactioneel Pasen

Meer verhalen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden