Pasen is natuurlijk in de christelijke betekenis het feest van de Verrijzenis van Jezus. Maar Pasen gaat ook gepaard met eten. De Paastafel is in veel Gelderse gezinnen een begrip. Wat er op die Paastafel staat is echter heel uiteenlopend, zo blijkt wel uit de verhalen op onze site. We hebben er een paar op een rijtje gezet. Misschien brengt het u wat inspiratie. 

Eieren

Natuurlijk eten we met zijn allen heel veel eieren in net zoveel vormen. De familie Nijenhuis uit Klarenbeek kookte er vroeger alleen al 200 om ze vervolgens in de tuin te verstoppen. Chocolade-eieren liggen alweer een poosje in de winkels. Maar eieren zijn niet alleen om te eten. Ze zijn ook ter versiering en vermaak erg in trek met Pasen.

In Winterswijk organiseerde wielerclub De Stofwolk het zogeheten eiertikken tijdens Pasen, waarbij het zaak was dat de eieren heel bleven. Een andere traditie met eieren, in de hele Achterhoek, had juist te maken met de overblijfselen van de eierschalen. Die werden gevuld met spiritus gebruikt als lichtjes. En dan hebben we het nog niet gehad over al die beschilderde eieren in het land en de prachtige kunstwerken van Reurei

Boterlammetje

Op veel ontbijttafels prijkt met Pasen het boterlammetje, met een krentje als oog en een bieslook als bek. 

Brood en banket

Er zijn mensen die klagen dat Pasen steeds meer op kerst begint te lijken. Met een paasstol, paasstaaf en het gourmetten zijn er dan ook wel veel overeenkomsten. Toch weet bakker Jansen uit Lichtenvoorde te vertellen dat er al in 1438 werd gesproken over een paasstol en dat dat vooral te maken heeft met vruchtbaarheid. We kennen de paashanen op de palmpasenstokken. En rondom Barneveld wordt al sinds jaar en dag het Haantje Pik gebakken. Een stuk banket, grofweg in de vorm van een haantje, met suiker en kaneel. De recepten van de bakkers zijn geheim, maar op onze site vindt u toch een manier om thuis ook het gebak te maken. 

Walnoottikken

In Elburg, in de kerktuin, bestond een traditie die leek op het eiertikken, namelijk het walnoottikken. Een spelletje dat vooral bedoeld was voor de jeugd, maar plezier opleverde voor het hele dorp vertelde Philip Docter in onze uitzending.

Paasos

Mensen zagen er vroeger tijdens Pasen keurig uit, op hun paasbest. Maar dat gold ook voor het eten. Zo kwam, als de portemonnee het toestond, het mooiste vlees op tafel. En die kwam dan weer van het mooiste vetgemeste os van de slager. Die kwam met de paasos langs de deuren, waar je mocht aanwijzen welk stuk je hebben wilde.

 

Riest met krent'n, botterjus en eier

Natuurlijk zijn er ook heel veel tradities die bij de families zelf hoorden. Zo vertelt mevrouw Van Beek-Van Brummen over het gerecht dat bij haar familie hoort met Pasen, Riest met krent'n, botterjus en eier. Precies wat de titel zegt: Rijst met krenten, boterjus en zachtgekookte eieren. Heeft u nou ook een gerecht dat niet mag missen in dit paaslijstje? Laat het ons weten. Dat kan via deze link, of u kunt ons mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Categories:: Redactioneel Pasen

Meer verhalen

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink